Facebook      Youtube
+36 22 501 632        seaforest@seacon.hu

kitermelt fa

Gyakran ismételt kérdések

 • A terepen dolgozó szakember hogyan értesül a SeaForest jelzéseiről? Open or Close

  A SeaForest egyik információs csatornája napjaink legelterjedtebb eszköze, az okostelefon. Az erdész, a méhész vagy a biztonsági szolgálat munkatársa a saját készülékén figyelheti a hozzá tartozó helyszínek történéseit és figyelmeztetés vagy riasztás formájában ugyanitt értesülhet a rendkívüli eseményekről is.

 • Hogyan használható a SeaForest a méhkaptárak védelmére? Open or Close

  A SeaForest megoldás érzékelői nemcsak a földre vagy fára, hanem a kaptárak környékére, sőt akár a kaptárak belsejébe is telepíthetők. Ebben az esetben jelezni tudják a kaptárakhoz közeledő gépjárműveket, ugyanakkor jelzés tudnak adni a kaptárak megmozdítása esetén is. A méhész vagy a vele együtt dolgozó biztonsági szolgálat a beérkező jelek alapján meg tudja állapítani, hogy a mozgás a kitelepítés, átköltöztetés, esetleg valamilyen nem várt tevékenység következménye.

  A SeaForest ilyen módon kiválóan alkalmazható a vándorméhészetek számára is.

 • Hogyan vásárolható meg a SeaForest területvédelmi megoldás? Open or Close

  A SeaForest területvédelmi megoldásról szakmai és kereskedelmi információkat a Seacon Europe megkeresésével, illetve a www.seaforest.hu weboldalon lehet kapni. Ugyanitt lehet további kérdéseket feltenni és megrendeléseket egyeztetni, illetve megadni. Mivel a háttér megoldás felhőben fut, ügyfél oldalon pedig teljesen vékonyklienses, a végfelhasználó gépére, okostelefonjára semmit nem kell telepíteni egy böngészőn túl, a terepi érzékelőket pedig postai úton, vagy csomagküldő szolgálattal is kiküldjük, a vásárlás nem feltétlenűl igényel személyes megjelenést.

 • Azt ígérik, jelzik, ha a jármű detektorukban lemerült az akkumulátor. Ezt hogy lehet, ha már lemerült? Open or Close

  ​Ezt már nem a területvédelmi szenzor jelzi, hanem a járműmozgások érzékelését összefogó, és a tulajdonos, vagy az általa megbízott vagyonvédelmi szervezettel kapcsolatban levő felhő alapú háttérrendszer, ami minden egyes elemi egység teleptöltöttségét, vagy esetleges üzemkiesését nyilvántartja, és jelzi.

 • A kerékpárral, vagy gyalogosan érkezők észlelésére is képes a rendszerük? Open or Close
  ​Megoldásunk a gépjárművek érzékelésére, a gépjármű mozgás jelzésére képes. A cél a nagyobb értékű falopás elleni védelem, általában az erdei károkozás elleni védelem támogatása.
 • Képes-e a megfigyelési ponton elhaladó jármű irányát is meghatározni a rendszerük? Open or Close

  ​Igen, de ehhez egy ponton (de inkább útvonal mentén) több jármű érzékelő szenzor elhelyezése szükséges.

 • Ha csak szezonális védelemre van szükségem (pl. novemberben és decemberben a karácsonyfa ültetvényemet akarom védeni), úgy a rendszerük időszakos bérlete is lehetséges? Open or Close
  ​Ezt a problémát jelenleg nem tudjuk kezelni. A dolog hasonlít ahhoz, mintha hóláncot csak akkor akarnánk bérelni, amikor hó van, vagy téli gumit nem venni, hanem bérelni akarnánk. Hó és hideg évente van, és a karácsonyfa ültetvény védelem jövőre is szükséges lesz, így a vásárlást javasoljuk. A havi költségek ugyanakkor csökkenthetők, ha a háttérben futó felhő alapú szolgáltatást átmenetileg szüneteltetjük. Erre ki fogunk dolgozni egy konstrukciót.
 • Honnan tudom (tudhatom), hogy mikor melyik érzékelő jelzett? Open or Close
  ​Minden gépjármű mozgás detektálására képes érzékelőnek van egy egyedi azonosítója, ami minden üzenetben és riasztásban megjelenik. Kihelyezéskor tehát érdemes felírni, melyik jármű érzékelő szenzort hova helyeztük ki. Ezt amúgy is pontosan tudnunk kell, hiszen az időszakonként szükséges akkumulátor csere is csak így elvégezhető. Mivel nem számokban, hanem inkább nevekben gondolkodunk, az adott terület nevét is megadhatjuk a kezelőfelületen. Pl. „Kisgyón 1-es". Ez szintén meg fog jelenni a jármű mozgást detektálását jelző üzenetekben.
 • Lehetséges-e az érzékelők áthelyezése? Ezt én is el tudom végezni? Open or Close
  ​A ki-, vagy áthelyezés roppant egyszerű. Fakitermelési és szállítási időszakban pl. érdemes a tartalék jármű érzékelő detektorokat (vagy az utak mentén kihelyezett érzékelők egy részét) a szállításra előkészített farakások védelme érdekében ezek közvetlen közelébe elhelyezni, hiszen itt koncentrált értékről van szó. Az elhelyezés egyszerű. Pl. betehetünk néhány eszközt –amennyire lehet, rejtve- a farakásba, így a „rakodási céllal" mellé álló jármű jelzése biztosan megtörténik.
 • Mekkora a téves jelzés (riasztás) gyakorisága? Open or Close

  Néha az autó, vagy lakás riasztó is téved. Ez a mi eszközünkkel is előfordul. Egy kültéri területvédelmi eszköz esetében mi nagyon jónak tartjuk a kb. 96%-os pontosságot, ami kontroll szenzor, vagy iránymeghatározás célú duplikálással a pontosság100% közelébe vihető.

 • Mennyire bonyolult a Seaforest rendszerük telepítése? Open or Close

  ​A dolog meglepően egyszerű. A háttérben működő felhő alapú rendszerrel kapcsolatban Önnek nincs teendője. Vásárlás után adunk egy web címet, ahol bármikor, és akárhány eszközről (legyen az számítógép, vagy okos telefon) megnézheti, melyik gépjármű mozgás megfigyelési ponton mikor volt „esemény". A pontok helyét Ön határozza meg azzal, hogy hova helyezi ki a jármű mozgást detektálni képes szenzorokat. A telepítés tehát nem jelent plusz költséget, a helyzet hasonló, mint egy (vagy több) vadkamera kihelyezésekor. Lehetőleg rejtve kihelyezi, néha telepet cserél benne, és kész.

 • Hogyan vásárolható meg a SeaForest területvédelmi megoldás? Open or Close

  A SeaForest területvédelmi megoldásról szakmai és kereskedelmi információkat a Seacon Europe megkeresésével, illetve a www.seaforest.hu weboldalon lehet kapni. Ugyanitt lehet további kérdéseket feltenni és megrendeléseket egyeztetni, illetve megadni.

 • Milyen szaktudás kell a SeaForest telepítéséhez? Open or Close

  A SeaForest telepítésénél a legfontosabb, hogy megtaláljuk azt a helyet, ahol a leghatékonyabb lehet a megfigyelés. Meghatározó tényező az erdő és az egyéb környezet gépjárműforgalmának jellege, a védendő természeti vagyon értéke, a környezetvédelem elvárásai és a kommunikációs adottságok. Mindezek mellett kimondhatjuk, hogy a tényleges telepítéshez semmilyen különleges szakértelem nem szükséges. Természetesen együttműködünk ügyfeleinkkel a megfelelő kiépítés kialakításában.

 • Honnan fogjuk megtudni, ha a kitelepített eszközök lemerülnek, megsérülnek, vagy netán eltávolítják őket? Open or Close

  Az erdőben vagy egyéb környezetben kitelepített eszközök a védelmi jelzések mellett műszaki információkat is küldenek magukról, ilyen módon az üzemeltető vagy a biztonsági szolgálat időben értesül arról, ha üzemeltetési feladatok merülnek fel. A háttérben működő központi támogató rendszer a beérkezett jelek alapján azt is képes meghatározni, hogyha elviszik a helyükről az eszközöket, aminek következtében gondoskodni lehet a pótlásról.

 • Mennyi ideig működőképes a SeaForest gondozásmentesen? Open or Close

  Jelenleg a Seaforest megoldás fő képessége a gépjárműforgalom detektálása. Mivel a mérésekhez és a mérési eredmények központba juttatásához kell a legtöbb energia, az egy töltéssel meghatározható működési időtartam legfőképpen ennek lesz a függvénye, de kismértékben figyelembe kell venni az időjárási és környezeti viszonyokat is. Átlagos erdő kültéri gépjárműforgalmat feltételezve legalább 2-3 hónapos működési idővel számolhatunk.

 • A SeaForest működéséhez szükséges elektromos hálózat? Open or Close

  A SeaForest egyik fő célja, hogy olyan helyeken is hosszú távon működőképes legyen, ahol nincs kiépített infrastruktúra. A megoldás tervezésekor alapvető szempont volt, hogy ott is bevethető legyen, ahol nincs elektromos hálózat vagy egyéb kitelepített áramforrás.

 • A SeaForest helyettesíti az őrző-védő szolgáltatásokat? Open or Close

  A SeaForest nem helyettesíti az őrző-védő szolgálatok munkáját, viszont hatékony eszköznek bizonyulhat a már eddig is alkalmazott biztonsági berendezések mellett. Olyan kiegészítő megoldásnak lehet elképzelni, amely a megszokottól eltérő információt szolgáltat és ezzel megerősíti a már kiépített védelmi rendszert. A nemkívánatos behatolás megszüntetése vagy a tettenérés gyorsabban ugyan, de ezután is csak emberi beavatkozással tud megtörténni.

 • A terepen dolgozó szakember hogyan értesül a SeaForest jelzéseiről? Open or Close

  A SeaForest egyik információs csatornája napjaink legelterjedtebb eszköze, a mobiltelefon. Az erdész, a méhész vagy a biztonsági szolgálat munkatársa a saját készülékén figyelheti a hozzá tartozó helyszínek történéseit és figyelmeztetés vagy riasztás formájában ugyanitt értesülhet a rendkívüli eseményekről is.

 • Hogyan használható a SeaForest a méhkaptárak védelmére? Open or Close

  A SeaForest megoldás érzékelői nemcsak a földre vagy fára, hanem a kaptárak környékére, sőt akár a kaptárak belsejébe is telepíthetők. Ebben az esetben jelezni tudják a kaptárakhoz közeledő gépjárműveket, ugyanakkor jelzés tudnak adni a kaptárak megmozdítása esetén is. A méhész vagy a vele együtt dolgozó biztonsági szolgálat a beérkező jelek alapján meg tudja állapítani, hogy a mozgás a kitelepítés, átköltöztetés, esetleg valamilyen nem várt tevékenység következménye. A SeaForest ilyen módon kiválóan alkalmazható a vándorméhészek számára is.

 • A SeaForest használatával hogyan alkalmazkodhatunk az erdészeti munkák ütemezéséhez? Open or Close

  A SeaForest fő célkitűzései közé tartozik a minél könnyebb és egyszerűbb telepítés, illetve a mobilitás. A fakitermelésnél az érintett környezet, terület vagy inkább a letermelt fa közelében elhelyezett érzékelők folyamatosan figyelik a járművek, munkagépek mozgását, és a háttérben levő támogató rendszer észreveszi a nem kívánt forgalmat az értéket képviselő farakások környékén. A munkálatok befejezése, a fa elszállítása után a védelmi rendszer könnyedén felszedhető és a következő munkahelyszínre telepíthető, ahol ugyanúgy ellátja az elvárt felügyeletet.

 • A SeaForest megoldás csak erdei környezetben alkalmazható? Open or Close

  A SeaForest megoldás alapgondolata egyfajta erdővédelmi szolgáltatás kialakítása az erdő számára az erdei utak mentén történő gépjárműforgalom figyelésével. A hazai és a környező országokból származó tapasztalatok alapján a falopások és illegális fakivágások, fakitermelés tettenérésének hatékonyságát, a hulladéklerakások csökkentését céloztuk meg. A gépjárművek mozgásának a nyomon követése azonban minden olyan területen hatékony lehet, ami védendő, de túl nagy kiterjedésű ahhoz, hogy kerítéssel vagy sorompóval megvédhessük. A SeaForest alkalmazását az erdő mellett kifejezetten javasoljuk nemzeti parkok, halastavak, szántóföldek, karácsonyfa telepek, méhészeti területek, (kaptárak), kültéri objektumok vagy építési területek védelmére.