Facebook      Youtube
+36 22 501 632        seaforest@seacon.hu

kitermelt fa

Hogyan is keveredik az informatika az erdők, a növények és az állatok világába? Mit mond meg róluk, hogy tudja őket hatékonyan segíteni, adott esetben megvédeni?

Egy térinformatika rendszer térképes felületei képesek megjeleníteni a háttérben levő adatbázisaikban tárolt domborzati, éghajlati, élettani vagy statisztikai adatokat, illetve azok változásait, megmutatja a nyilvántartásokban szereplő információkat, helyzetképeket. Segítséget ad a felügyelethez és az értékek megőrzéséhez.

A speciális eszközök mérési eredményeket szolgáltatnak, amelyek eljuttathatók egy központi rendszerbe, hogy az elvégezze a szükséges elemzéseket, kiértékeléseket és a szakemberek számára jelzéseket adjon a veszélyhelyzetekről, nem kívánt változásokról, eseményekről.

A weboldalak, blogok, közösségi oldalak lehetőséget biztosítanak a természeti kincsek megismeréséhez, felfedezéséhez, az erdők népszerűsítéséhez, adott esetben kínálják az igénybe vehető szolgáltatásokat, a sportot és pihenést szolgáló programokat.

Hogy ezek közül melyik a hasznosabb vagy melyik a használhatóbb, azt nehéz eldönteni. Ami biztos, hogy ez a sor nem végleges, újabb és újabb informatikai megoldások fognak megjelenni, amik reményeink szerint a természeti értékek megőrzésére fókuszálnak.

Az Axelspace vállalat 50 szatellitből álló szkennergyűrűvel pásztázná folyamatosan a Földet.

Ami az adatok mögött rejlik: A hiteles adatok birtokában és megfelelő eszközöket alkalmazva mindig extra információkhoz lehet hozzájutni.

Térinformatikai tudással a tüzek megfékezéséért: Térinformatikai szakemberek is részt vesznek a tűzoltóság munkájában.

EU fókuszban a magyar megoldás: A NATér projekt szerepel az Európai Klímaadaptációs Hírlevélben.

Informatikai eszközök az együttműködés szolgálatában: Nemzetközi munkakonferencia egyetemi hallgatók és doktoranduszok aktív részvételével az erőkben zajló változásokról és azok hatásairól.

Kézzelfogható eredmények az informatikától: A NATéR portál és projekt.

Informatikai adatbázis az éghajlatváltozásról: A NATéR május elsején kezdi meg a működését.

Adatbázisban a klímaváltozás hatása: Kísérleti program, Zalában, amely országosan felméri a klímaváltozással kapcsolatos károkat az erdészetben.