Facebook      Youtube
+36 22 501 632        seaforest@seacon.hu

kitermelt fa

Akár kicsiben, akár nagyban beszélünk róla, a falopás, fatolvajlás lényegében ugyanazt jelentik. Egy-egy faág vagy köteg esetében talán nincs komoly jelentősége, de nagyobb volumenben már komoly károkat okozhat. Az erdő tulajdonosa minden esetben károsul, hiszen megcsorbítják a vagyonát, előfordulhat, hogy nem tudja kitermelni az előre betervezett mennyiséget, ugyanakkor adott esetben felújítási kötelezettsége is keletkezhet. Mindez tetemes költségekkel járhat. Az illegális fakitermelés nagy problémát jelent a faanyag kereskedelmi lánc szereplőinek. A magán és az állami erdőterületen gazdálkodók 90%-ának jelentős piaci versenyhátrányt jelent a falopás és az illegálisan forgalmazott fa. A jelenség a faipari vállalkozások 70%-ának is gondot okoz. Kimutatások szerint az illegálisan kitermelt faanyag leginkább tűzifaként kerül forgalomba. Az illegális fakitermelés világszintű probléma, és bár Európában jóval kisebb mértékű, mint a világ más tájain, így is komolyan veszélyezteti az erdők egészségi állapotát, a biológiai sokféleséget. Emellett jelentős gazdasági hátrányt okoz a jogkövető kereskedelmi szereplők és a vásárlók számára. Európán belül sem egyforma mértékű a probléma. A keleti régiókban inkább tapasztalunk hasonló jelenséget, mint a nyugati vagy északi területeken.

Megoldás lehet:

  • Átfogó cselekvési terv az illegális fakitermelésből származó faanyagok, valamint az ezekből készült termékek piaci forgalomba kerülése ellen
  • Rendeleti szabályozás a faanyagok és fatermékek nyomon követhetőségének a biztosítására
  • A tűzifa-kereskedelem fokozott ellenőrzése
  • Megbízható nyilvántartási és ellenőrzési rendszer működtetése
  • Informatikai támogatás

A legnagyobb erő minden esetben az érintettek szoros együttműködésében és az alkalmazott eszközök hatékonyságában keresendő.

Egyre gyakoribb jelenség a méhek és a méhkaptárak eltulajdonítása. Sajnos hallunk ilyen híreket mind magyar mind külföldi vonatkozásban.

Műholdas felvételeket felhasználó rendszerrel térképezik fel az illegális romániai fakivágásokat.

Polgárőrökkel, mezőőrökkel, valamint a helyi föld- és erdőtulajdonosokkal és erdészekkel szerveztek közös szolgálatot a Mátészalkai, de a Hajdúhadházi Rendőrkapitányság munkatársai is.

Az Ózdi Rendőrkapitányság 2016. december 8-án az illetékességi területén lévő erdőségek megőrzése érdekében erdészekkel közös ellenőrzést szervezett.

Közösen védték az erdőt az erdészek, a vadászok, a rendőrök és a polgárőrök.

Erdészek és rendőrök összefogása ismét.

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai az együttműködő szervezetekkel közös ellenőrzést tartottak a Bakonyerdő Zrt. Farkasgyepűi Erdészet területén.

Több köbméter fát vágtak ki és loptak el ismeretlen tettesek.

Komoly gondot jelent az illegális fakitermelés hazánkban, az erdőkből évente több százezer köbméternyi faanyag tűnik el.

Az 112-es sürgősségi hívószámon értesítették szombat délután fél három után a szentegyházi rendőrséget, hogy a székelyföldi település Nagyvész nevű részén egy utánfutós traktor tűzifát szállít törvénytelenül.

Az Agerpres hírügynökség szerint a Cioloş-kabinet 248,9 millió lejes támogatási keretet hagyott jóvá...

A téli időszak és a fűtési szezon közeledtével megnő az illegális fakitermelés...

Aggódik Románia erdeiért Leonardo DiCaprio.

Napi 96 falopás történt országszerte 2015-ben.

A kárpátaljai állami erdők területén megkezdték munkálataikat a rajtaütő brigádok.

A tolvaj törött ablakú traktorral menekülhetett.

Rendkívül értékes fafajok illegális kereskedelmében érintett egy brazil bűnözői csoport.

Ha lassan is, de előrelépés történt a Hargitán.