Facebook      Youtube
+36 22 501 632        seaforest@seacon.hu

kitermelt fa

Előrelépés történt a Csíki Lázként ismert területen 2013-ban történt fakivágás ügyében, amellyel csíksomlyói gazdákat károsítottak meg. A rendőrség vádemelési javaslattal adta át az ügycsomót az ügyészségnek, utóbbi tájékoztatást ígért arra vonatkozóan, hogy hol tart most az ügy.

Idén tavasszal közölte a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság az egyik csíksomlyói károsulttal, hogy a történtek kivizsgálása nyomán összesen hét bűnügyi iratcsomót továbbítottak a csíkszeredai ügyészségre, ugyanakkor nyolc személy ellen javasolták a büntetőeljárás folytatását. A dossziékban megnevezett személyeket törvénytelen fakivágással, falopással, hivatali visszaéléssel, hivatali hanyagsággal, okirat-hamisítással és hamis okirat felhasználásával gyanúsítják. A rendőrség azt is közölte, a vizsgálatok nyomán megállapították, hogy az egyik személy hamis okirat felhasználásával jutott jogosulatlan támogatáshoz az Európai Unió által biztosított alapokból – ezt az ügycsomót is a csíkszeredai ügyészséghez küldték, javasolva, hogy az illetékesség szerint adják át az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) marosvásárhelyi területi központjának.

Közel három éve számoltunk be először arról, hogy csíksomlyói gazdák legelőjéről és erdős területéről vágtak ki nagy mennyiségű fenyőfát a Csíki Lázként ismert részen, a Hargitán lévő Hármaskereszt mögött. A megkárosított tulajdonosok előtt nem volt ismeretlen a favágást elrendelő személy, aki a gazdák elmondása szerint a terület jelentős részét felvásárolta, de az országúthoz közeli részhez, több hektárhoz ők ragaszkodtak, és nem adták el. A favágás 2013 novemberében történt, nem sokkal azután a tulajdonosok, akik a fa helyett csak a csutakokkal maradtak, a rendőrségen tettek feljelentést.

Helyszíni vizsgálatokat is végeztek az erdészeti felügyelőség bevonásával, de a tulajdonosok furcsállották, hogy a helyszínen készített leltározáskor a szállításra előkészített faanyagot miért nem foglalták le a hatóságok. Szakértői jelentések is készültek a parcellák pontos behatárolásával, illetve az onnan kitermelt faanyag minőségével kapcsolatban – ezt tavaly közölte kérdésünkre a rendőrségi szóvivő.

A fakitermelést elrendelő szentegyházi vállalkozó, Gál Zakariás korábban kérdésünkre azt mondta, a Csíki Lázon minden területet megvásárolt. Hozzátette, talán maradt néhány tulajdonos, akinek van még ott területe, és ha ők hivatalos okiratokkal bebizonyítják, hogy az ő területükről vágatta le a fákat, kifizeti az okozott kárt. Azt is elmondta, hogy a kilencvenes években ő ültette be a Csíki Láz nagy részét, de időközben rájött, hogy inkább állatokat akar tartani azon a területen, ezért alakítja át legelővé.

Több tulajdonos viszont kifogásolta Gál kijelentéseit, miszerint ha ők bizonyítják, hogy az ő területükről vágták ki a fákat, kártalanítja őket. „Ha ő rendelkezne birtoklevéllel, neki kellene megkeresnie minket, és bizonyítania, hogy ő a tulajdonos” – nyilatkozta korábban az egyik károsult. Egyesek hajlottak arra, hogy eladják területüket a vállalkozónak, amennyiben megfelelő árat fizet érte – ezt mondta legutóbbi beszélgetésünkkor Csiszér Lajos nyugalmazott iskolaigazgató is. „Fizetjük az adót a területre, közben néha még jelezték, hogy kivágtak egy-egy fát” – ismertette Csiszér, akinek területéről a vizsgálat szerint 60 köbméter fát vittek el. Ő azt várja, hogy vagy vásárolja meg Gál tőle a területet, vagy kártalanítsa a kivágott fa miatt.

Mivel a rendőrség már fél éve átadta az ügycsomókat az ügyészségnek, de vádemelés nem történt, ugyanakkor a tulajdonosok sem értesültek a büntetőeljárás folytatásáról, kérdéseinkkel a csíkszeredai ügyészséghez fordultunk. Arra kértünk írásban választ, hogy az említett ügyben született-e döntés a büntetőeljárás folytatásáról, és ha igen, ez az eljárás milyen fázisban van. Az ügyészség illetékese jelezte, választ küldenek a kérdésekre – ennek megérkezte után az ügyre visszatérünk.

(szekelyhon.ro)