Facebook      Youtube
+36 22 501 632        seaforest@seacon.hu

kitermelt fa

Tevékenységükre az INTERPOL, azaz a Bűnügyi Rendőrség Nemzetközi Szervezete lila figyelmeztetésben hívta fel a figyelmet.

Az INTERPOL és a Brazíliai Szövetségi Rendőrség közösen derített fényt egy technikára, amelynek segítségével illegálisan kitermelt faanyagot legális eredetűként helyeztek forgalomba Brazíliában, Pará tagállamban. A csalásokat az értékes faanyagot biztosító fafajok közül elsősorban az Ipe-vel, más néven a vasfával (Tabebuia Serratifolia) kapcsolatban követték el. A különlegesen értékes trópusi fából előállított fűrészáru köbméterenként egy-másfél millió forint közötti bruttó áron kerülhet kiskereskedelmi forgalomba.

A bűnözői csoport tagjai vesztegetéssel hamis erdőgazdálkodási terveket állíttattak ki a brazil állami hatósággal, így az illetéktelen területről kitermelt faanyagot legálisan tudták forgalomba bocsátani. Ezekben a fakitermelésre is engedélyt biztosító tervekben a valóságosnál sokkal magasabb mennyiségi adatokkal tüntettek fel egyes fafajokat.

A lefolytatott hatósági vizsgálatok bebizonyították a fenti állításokat, a csalásban érintett vállalatok mintegy 28 millió BRL-t (közel 2,5 milliárd Forintot) profitáltak 2015-ben az illegálisan kitermelt faanyag exportálásából, a felelősségre vonásuk megkezdődött. Az export 62%-a Európába érkezett, a fennmaradó mennyiséget pedig az USA-ba küldték.

Az INTERPOL a közreadott lila figyelmeztetésekkel a bűnözők módszereivel, célpontjaival, eszközeivel és tevékenységükkel kapcsolatban kíván információt nyújtani, illetve szerezni.

Kérjük, hogy amennyiben információval rendelkezik az alábbi cégek kereskedelmi tevékenységével kapcsolatban, értesítse az INTERPOL-t (environmentalcrime@interpol.int), illetve magyar hatóságként a NÉBIH-et (eutr@nebih.gov.hu)!

NÉV Cím Faanyag forrása
PAMPA EXPORTAÇÕES LTDA Rod Arthur Bernardes, 8800,
Pratinha, Belém, PA, CEP
66816-000, Brazil
Brazília,

 

Pará tagállam

K. M. COMERCIO E
EXPORTAÇÃO DE MADEIRAS
LTDA
Estrada do Outeiro, S/N, Distrito Industrial de Icoaraci Quadra 04 Setor B Lote 21 Galpão, Campina De Icoaraci,
Belém/PA, CEP 66813-250,
Brazil
Brazília,

 

Pará tagállam

JARI FLORESTAL S/A Area Industrial Munguba, S/N, Bloco A, Monte Dourado,
Almeirim, PA, CEP 68240-000,
Brazil
Brazília,

 

Pará tagállam

 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a jövőben folyamatosan közreadja majd azokat az információkat, amelyek az illegálisan kitermelt fa és fatermékek nemzetközi kereskedelmével kapcsolatban a tudomására jut. A hatóság a híreket folyamatosan közzéteszi majd a weboldalán, ezzel is elő kívánja segíteni a kellő gondosság elvének érvényesülését, illetve a kockázatelemzési feladatok végrehajtását.

Az Interpol figyelmeztetése (angol nyelven) itt olvasható.

(NÉBIH)