Facebook      Youtube
+36 22 501 632        seaforest@seacon.hu

kitermelt fa

Mindez nemcsak gazdasági kárt jelent, de környezetvédelmi szempontból is aggályos jelenség. Javulást az idén bevezetett nyomonkövetési rendszertől vár a hatóság.

Az Erdő-Mező korábbi cikkei az EUTR rendszerről >>>

Óvatos becslések szerint is mintegy 300-500 ezer köbméterre tehető az illegális fakitermelés mértéke az országban, az erdészeti hatóság ugyanakkor tavaly csupán 15,6 ezer köbméternyi falopásról tud hivatalosan – derült ki a Magyarország erdőállományáról szóló miniszteri tájékoztatóból. A Kormány.hu-ra felkerült dokumentum szerint a regisztrált falopások 90 százaléka magántulajdonban lévő erdőkben történt, az esetek 32 százalékát a gazdálkodók nélküli területen derítette fel a hatóság.

Az illegális fakitermelés világszintű probléma, és amellett, hogy komolyan veszélyezteti az erdők egészségi állapotát, a biológiai sokféleséget, súlyos gazdasági hátrányt okoz a tisztességes kereskedők és a vásárlók számára egyaránt. Az Európai Unió ezért külön cselekvési tervet dolgozott ki annak érdekében, hogy az illegális fakitermelésből származó faanyagok, valamint az ezekből készült termékek ne kerülhessenek piaci forgalomba. A nyomonkövethetőség biztosítása érdekében szigorú szabályozást vezettek be.

Hazánkban az év első felében két lépcsőben lépett életbe az új rendelet. A kereskedőknek tudniuk kell azonosítani, hogy kitől vásárolták a fát és kinek értékesítették, az erre vonatkozó információkat pedig öt évre visszamenőleg meg kell őrizniük. Július elsejétől már csak egy megfelelően kitöltött nyomtatvány birtokában lehet az erdőkben kitermelni és szállítani a faanyagot. További fontos változás, hogy a tűzifa-értékesítés esetén a szállítójegy mellett vásárlói tájékoztatót kell adniuk a kereskedőknek.

Az érintett piaci szereplőket a hatóság nyilvántartásba veszi és technikai azonosítószámot is kapnak. Az ellenőrzések hatékonysága érdekében a kockázatelemzési rendszert összekötik a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal, valamint a rendőrséggel. A Nébih szep­tember végén indított célellenőrzést a tűzifa-kereskedelem területén. Az eddigi vizsgálatok eredményei azt mutatják, hogy a vállalkozásoknál gyakran hiányzott az új típusú szállítójegy, vagy ha megvolt is, hibásan töltötték ki.

Forrás: erdo-mezo.hu