Facebook      Youtube
+36 22 501 632        seaforest@seacon.hu

kitermelt fa

A hatóságok és a polgárok is láthatják ezentúl, hogy ki, hol és kinek az engedélyével vág ki fákat.

Az erdőkitermelést és faszállítást követő honlapot indított útjára Cristiana Pașca Palmer környezetvédelmi miniszter – írja a Krónika. Az Inspectorulpădurii.ro portál műholdas felvételeket használ, amiket valós időben ráhelyez az elektronikus térképekre, és ezáltal le tudja leplezni az illegális erdőirtásokat. Azt is megmutatja, hogy hova szállították az illegálisan kitermelt faanyagot.

„Az új alkalmazás révén minden illegális fakivágás esetében riasztják a hatóságokat. Valós időben ki lehet deríteni, hogy ki, hol, mikor, kinek az engedélyével vág ki. A rendszer már készen áll, az elkövetkező időszakban feltöltjük a szükséges adatokat. Úgy hiszem, hogy 2017 első felében valamennyi adat fenn lesz, s így legkésőbb május-júniusban teljes lesz ez a térkép” – részletezte a környezetvédelmi tárca vezetője.

A rendszer 30 ezer euróba került, az Indaco cég alakította ki. „Az összeg elenyésző, ha arra gondolunk, hogy mennyibe kerültek az illegális erdőirtások, és hány millió eurót költöttek nem működő szoftokra” – hangsúlyozta Cristiana Pașca Palmer.

(kamaraonline.hu)