Facebook      Youtube
+36 22 501 632        seaforest@seacon.hu

kitermelt fa

A statisztikák alapján az erdei tűzesetek 99%-a emberi gondatlanságból ered. Az illegális szemétlerakás esetében ez a szám nyilvánvalóan 100%. Azonban amíg az előbbi jelenséget szinte 100%-ban a látogatók okozzák, addig az utóbbinál elsősorban nem rájuk kell gondolnunk.

A szakemberek szerint az erdőkben illegálisan lerakott hulladék három fő forrásból ered. Az egyik a vállalkozások által a kijelölt hulladék-lerakóhelyek költségének megtakarítása céljából az erdőbe szállított különféle típusú hulladékok, amelyek nem csak az erdőben élő növényeket és állatokat, hanem az arra járó, vagy a környéken élő embereket is veszélyeztetik. A másik kettő illegális erdei „szemétforrás” vélelmezhetően magánemberektől ered: a kommunális, lomtalanításkor el nem szállíttatott, ház körüli, háztartási hulladék, a harmadik pedig a kertekből származó zöldhulladék.

Egy-egy szemétgyűjtő akció során több száz zsák telik meg a legkülönfélébb szeméttel, többek között flakonokkal, zacskókkal, autógumikkal, autókarosszéria-darabokkal, ruhaneműkkel és különféle építési hulladékkal. Ebből kifolyólag az illegálisan kihelyezett hulladék elszállítása is egyre nagyobb feladatot és költséget jelent.

A megelőzés érdekében a leghatékonyabb eszköz a tettenérés, amikor a szemetet szállító elkövető mozgását észleljük, és még idejében közbelépünk. Mivel rendszeres „hulladék-őrjáratra” az erdőkben nincs kapacitás, a tetteseknek a kiléte informatikai támogatás nélkül az esetek többségében nem derül ki. A megfelelő megfigyelő és figyelmeztető eszközök alkalmazásával az erdei szakemberek lépesek lehetnek a hatékony közbelépésre.

Az illegális szemét valódi eredete: Ki gondolná, hogy a kirándulók és a túrázók okolhatók a legkevésbé a szemetelésért?

Ha egyedül nem megy: Amikor valóban egy nagy nekifutásra van szükség.

Amikor nemcsak az erdőnek okoz gondot a szemét: Vajon a turistákat elriasztja-e a látvány? A hulladék valóban vonzza a hulladékot?

Informatikai támogatás első lépésben: Már csak egy megfigyelő rendszer hiányzik a készletből, ami a laptopon futó alkalmazáson keresztül riaszt és a terepmotorokkal azonnal indulva megvalósítható a tettenérés.

Rongálás és szemetelés együtt: Dupla gond és többszörös költség.