Facebook      Youtube
+36 22 501 632        seaforest@seacon.hu

kitermelt fa

Nagy kiterjedésű területek

nagy kiterjedésű terület

Az erdőben és a környezetünkben nem egyszerű feladat a nagy kiterjedésű területek értékeinek és ezzel együtt a kihelyezett vagyontárgyak, kialakított objektumok védelme. Az egyik nehézség, hogy az élőerő nem tud minden helyszínen ott lenni, a védelmi eszközöket nem lehet mindenhova telepíteni, tehát valamilyen módon meg kell oldani a megfigyelési pontok kijelölt helyekre történő koncentrálását. A másik igen komoly feladatot jelentő tényező, hogy valódi terepviszonyokra kell számítani, ahol az infrastruktúra teljes hiánya és akár szélsőséges időjárási viszonyok jellemzők.

A SeaForest olyan intelligens területvédelmi rendszer, aminek az egyik alkalmazási helye az erdő. A lényege, hogy infrastruktúrával nem felszerelt területen, szabadtéri környezetben tudjuk figyelni a gépjármű forgalmat, erről visszajelzést adjunk és kiszűrjük, ha valaki illegálisan jár egy adott helyen. Az erdő szempontjából ez segít a falopás, illegális fakivágás, szemétlerakás detektálásában, de a megoldás egy halastó, egy gyümölcsös, egy méhészet vagy egy kihelyezett objektum szempontjából is hasznos lehet.

Magánterületek

magánterület A magánterületeken vagy éppen mellettük gyakran vezetnek utak, amelyeket illetéktelenül olyanok is használnak, akiknek ez nem engedélyezett. Amennyiben ezek az utak nincsenek sorompóval vagy fizikai védelemmel ellátva, és a felügyeletet nem lehet állandó őrséggel vagy portaszolgálattal megvalósítani, úgy a rajtuk zajló gépjárműforgalom megfigyeléséhez más eszközöket célszerű bevetni, amik a nemkívánatos behajtást jelezni képese .

Halastó

halastó Speciális magánterületnek hívhatjuk a halastavakat, ahol a természeti vagyon mellett értékes gépek és berendezések is működnek, amiknek az eltulajdonítása vagy megrongálása komoly károkat jelenthet az üzemeltetők számára. Mindemellett komoly érték a halállomány, aminek a megvédése a haltenyésztés szempontjából kulcskérdés.

Méhészetek

méhészet A szabadban elhelyezett méhkaptárak általában őrizetlen területen vannak. A méhészek rendszeresen ellenőrzik a méztermelést, de a méhkaptár védelem már egy másik feladat, ennek megvalósításához külön szakértelem szükséges. Állandó őrt ide állítani nem lehet, viszont informatikai eszközök segíthetik az élőerős biztonsági szolgálatot azzal, hogy jelzik az illetéktelen látogatók érkezését és a méhkaptárak megmozdítását.

Gépek, berendezések

munkagép védelem A terület védelme mellett nem elhanyagolható az ideiglenesen vagy hosszabb időre kihelyezett berendezések számára biztosított őrzés. Sok eseten ezek nem elzárhatók, eleve szabadtéri környezetben helyezik el őket, működésüket tekintve nem is helyezhetőek el máshol. Rendeltetésüket csak akkor tudják ellátni, ha nem rongálják vagy nem mozdítják meg őket.